Beter horen?

In mijn presentaties heb ik het wel eens over “verbeterde” zintuigen. Verbeterde ogen bijvoorbeeld waarmee je in het donker kunt zien of op grote afstand kunt scherpstellen. Of verbeterde oren waarmee je beter kunt horen dan met je ‘oude’ oren.

Naar de audicien

De laatste maanden merk ik, dat ik in drukke omgevingen, in een café bijvoorbeeld, moeite krijg mijn gesprekspartners goed te verstaan. Tijd dus, om als toekomstverkenner aan den lijve eens te ervaren wat de stand van zaken momenteel is. Op dus naar de audicien.

Gehoortest

Na een gehoortest blijkt dat mijn gehoor te lijden heeft aan de normale ouderdomsachteruitgang. Geluiden boven de 2.000 Hz hoor ik niet meer zo goed en moeten worden versterkt. Een modern hoortoestel zou mij wel helpen, volgens de audicien.

Minuscuul

Als hij mij dit apparaatje laat zien, ben ik meteen verkocht. Een prachtig apparaatje zo groot, of beter zo klein, als een koffieboon dat achter het oor wordt gedragen met een zo goed als onzichtbaar draadje naar de gehoorgang. En in de gehoorgang zelf een minuscuul klein parapluutje dat dienst doet als luidsprekertje.

Muziek en spraak  

Dit apparaatje is zelfs zo slim dat het zichzelf automatisch instelt op de situatie. Met veel of weinig achtergrondgeluid. Met muziek of juist spraak en met een of met meerdere gesprekspartners. Dat lijkt mij wel wat. Voortaan alle spraak en muziek beter horen. 

Een hoorapparaat?

De eerste dagen voelt het nog wat onwennig, maar dat is snel over en inderdaad, het apparaatje is praktisch onzichtbaar. Althans als ik aan mijn vrouw en vrienden vraag wat ze vinden van mijn nieuwe hoortoestel reageren ze verbaasd. Een hoorapparaat waar heb je dat dan? Pas als ze heel zorgvuldig kijken, zien ze het minuscule draadje naar mijn oor.

Streamen?

Maar dan blijkt dat het apparaatje niet rechtstreeks kan streamen. Daarvoor is dan weer een tweede apparaat nodig dat de muziek van mijn Bluetooth versterker of gesprekken van mijn telefoon draadloos doorzet naar mijn nieuwe hoorapparaat. Jammer, ik had zo gehoopt nooit meer mijn telefoon te hoeven opnemen, of van die oortjes hoeven in te doen.

Vertalen?

Technisch is dat wel mogelijk maar niet met dit toestel volgens mijn audicien. Misschien wel over enkele jaren, maar nu nog niet. Vervlogen zijn ook mijn dromen van rechtstreekse vertalingen ‘on the fly’ van het Chinees of van het Spaans naar Engels direct in mijn oor. Of van anti geluid, via mijn gehoor parapluutjes die dan vervelende buitengeluiden wegfilteren. Of zelfs van het kunnen scherpstellen op afstand. Zodat ik gesprekken aan de tafel verderop zou kunnen meeluisteren. Iets wat ik stiekem toch wel leuk zou vinden. Dat komt allemaal wel volgens mijn audicien en het is technisch al wel mogelijk maar nog niet op mijn apparaatje.

Gedoe

Na twee weken geef ik het toch maar op. Het is me te veel gedoe. Elke morgen het apparaatje achter en ook in mijn oor inzetten. ’s Avonds alles weer voorzichtig schoonmaken, drogen en opbergen. Regelmatig batterijen vervangen. Oppassen met in de regen lopen, met douchen, zwemmen et cetera want deze elektronica is wel vocht gevoelig. En altijd maar iets in mijn oor. Wat daar toch eigenlijk niet hoort.

Voordelen?

De voordelen wegen voor mij nog niet op tegen de nadelen. Misschien ben ik nog iets te vroeg geweest.

Peter van der Wel © 12017

PS: Vond u deze blog nuttig of interessant? Deel hem dan met uw  Linkedin  relaties, Twitter volgers,  of mail hem door naar uw beste klanten, collega’s of vrienden. Naar iedereen die u volgens u de geweldige kansen moet benutten die de toekomst ons biedt. 

PPS: Meer blogs? Maandelijks stuur ik een blog zoals deze rond. Geef u  hier op voor gratis toezending