minder consumeren

De voordelen van minder consumeren

In ons economisch systeem ligt een te sterke nadruk op werken-om geld te verdienen-om spullen te kunnen kopen. Veel mensen ontlenen zelfs hun identiteit aan de spullen die ze kunnen kopen. Dit consumentisme heeft een aantal kwalijke kanten. Op de eerste plaats maken spullen vanaf een bepaald basisniveau niet echt gelukkig. Wanneer je honger en dorst is gelest, je een dak boven je hoofd hebt en er warm genoeg bij zit, betekent nog meer spullen vooral nog meer werk en meer zorgen. Werk om alles schoon te houden, bij te houden, te repareren of om geld te verdienen om indien nodig de spullen weer te kunnen vervangen door nieuwe, of meer up-to-date spullen. Eigendom is dom, luidt dan ook een bekend gezegde.

Boven dat basisniveau leveren meer spullen niet meer behoeftebevrediging meer op. Natuurlijk wel kortstondig, maar binnen de kortste keren ben je weer gewend aan dat nieuwe bezit en verdwijnt het gevoel van behoeftebevrediging. Zoals het oude gezegde al luidde: ‘het bezit van de zaak is het einde van het vermaak’.  Economen spreken dan ook van het tourniquet effect.  Je dacht dat je gelukkig zou worden van die nieuwe auto, TV, smartphone, keuken, maar als dan na aanschaf dat geluksniveau weer weg is geëbd, moet je weer iets nieuws kopen. Een koopverslaving zou je dit kunnen noemen, vergelijkbaar met de seksverslaving van de hoerenloper.

Spullen die je even simpel aanschaft in de winkel of online hebben dan ook een veel lagere emotionele waarde dan spullen waar je je best voor hebt moeten doen.  Die je zelf hebt gemaakt bijvoorbeeld, met bloed, zweet en tranen, of waar je van weet hoe ze zijn gemaakt, door wie en waar. 

Spullen hebben daarnaast nog een ongezond neven-effect. We gebruiken spullen niet alleen om er onze identiteit mee uit te drukken, maar ook onze status. ‘Die van mij is toch groter, langer, duurder dan die van jou.

Dit noem ik ongezond omdat de statuspyramide vooral verliezers kent en

Maar minder spullen kopen betekent ook:

  • minder milieuschade tijdens de productie
  • minder  milieuschade tijdens het transport
  • minder uitputting van grondstoffen
  • minder nadruk op materialisme
  • minder status concurrentie
  • meer noodzaak om geld te verdienen
  • meer tijd voor de andere belangrijke zaken in het leven

terug naar het artikel: paradijs op aarde

r