Boeken

In de loop der jaren heb ik vele boeken, columns, opinieartikelen en blogs geschreven over de toekomst. Sterker nog, naast presenteren is ook publiceren over de toekomst mijn lust en mijn leven. Informeer naar de tarieven voor eventuele publicaties voor uw organisatie.

Hieronder vindt u enkele recente boeken. De onderwerpen uit deze boeken komen vaak ook terug in mijn presentaties. Bij afname van zowel een presentatie als het bijbehorende boek zijn interessante kortingen mogelijk. Deze kunnen oplopen tot wel € 10, – per boek. Informeer naar de mogelijkheden.

In augustus ’23 verscheen bij uitgeverij Aspekt, mijn nieuwe boek ‘Toekomstonderzoek’ met als ondertitel een kleine cursus‘.

Zeker in deze onzekere tijden zouden we van tijd tot tijd allemaal wel willen weten wat de toekomst voor ons in petto heeft. Het wemelt tegenwoordig dan ook van zelfbenoemde trendwatchers en futuristen die met grote stelligheid uitspraken doen over de toekomst. Pop-futuristen halen de media met allerlei niet of nauwelijks onderbouwde voorspellingen. Soms met doemscenario’s over bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie of klimaatverandering en een andere keer juist met juichende verhalen over dezelfde AI die alles anders en vooral makkelijker zal gaan maken.

Dit dreef mij om ‘Toekomstonderzoek: een Kleine Cursus’ te schrijven. Want door het optreden van zulke ‘toekomstvoorspellers’ zien velen toekomstonderzoek als een soort kwakzalverij – een soort moderne waarzeggerij zonder wetenschappelijke basis. In dit boek neem ik je daarom mee op een verhelderende reis door de wereld van het toekomstonderzoek. Toekomstonderzoek is namelijk geen vage hocus-pocus; het is een echt vak, dat gebruik maakt van beproefde methoden en instrumenten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Maar het is ook een vak dat je moet leren. Door te oefenen, te leren en vooral door het zelf te doen.

Natuurlijk leest het boek lekker weg, maar het is meer dan alleen een inspirerende gids door de wereld van het toekomstonderzoek. Zoals de ondertitel: ‘een kleine cursus’ al aangeeft, kun je in dit boek ook leren eens hoe je jezelf en je organisatie beter kunt voorbereiden op wat er mogelijk komen gaat. Het boek is zo opgebouwd dat je je als lezer vanzelf de inzichten en de gereedschappen eigen maakt waarmee je ook zelf door de mist van de toekomst kunt navigeren. Met een heldere opbouw, verhelderende illustraties en bij elk hoofdstuk korte samenvattingen en vragen en opdrachten, leer je om ook zelf de toekomst te onderzoeken.

Met dit boek wil ik ook jou uitnodigen om te ontdekken hoe je de sluier van onzekerheid rondom de toekomst weg kunt trekken. Of je nu een student, een ondernemer, een beleidsmaker of gewoon een nieuwsgierige geest bent, ‘Toekomstonderzoek: Een kleine cursus’ nodigt je uit om de uitdaging aan te gaan en je de kunst van het toekomstonderzoek eigen te maken. Want zoals het gezegde luidt: “Regeren is vooruitzien”, en dat kan alleen als je leert “navigeren door de nevels van morgen”.

Mis het daarom niet – koop nu je exemplaar! 

Bijvoorbeeld bij je favoriete boekhandel of online bij UItgeverij Aspekt, Managementboek of  Bol.comIn mei ’23 verscheen bij uitgeverij Aspekt, mijn boek ‘De Goede Toekomst’. In dit boek ruim ik een reeks misverstanden en vooroordelen uit de wereld rondom de verduurzaming van onze economie. Dat leidt dan tot een voor velen ongelofelijke conclusie. Veel problemen die we regelmatig in het nieuws zien, zoals de CO2 uitstoot, de stikstofcrisis, de mestcrisis, tekorten aan grondstoffen, aan landbouwgrond en aan ruimte voor woningen, zonneparken en windturbines kunnen we binnen vijftien jaar oplossen.

We kunnen zonder draconische maatregelen, sneller dan we nu denken en zonder daling van onze levensstandaard, als we dat willen, binnen 15 jaar overstappen op volledig duurzame energie, duurzaam transport en een duurzame voedselvoorziening. En om het nog mooier te maken. Daarna kunnen we ook nog eens een flinke welvaartsgroei tegemoet zien.

Dat is inderdaad een bijna ongelofelijke conclusie, maar ik onderbouw deze conclusie in dit boek met openbaar beschikbare gegevens van organisaties zoals de Verenigde Naties, de OESO, het CBS en gerespecteerde onderzoeksinstituten zoals de Universiteiten van Oxford en Helsinki.

Toch is dit boek bepaald geen droge opsomming van feiten en cijfers. Het boek is gebaseerd op de lezing ‘De Goede Toekomst’ die ik de afgelopen jaren vele malen in binnen- en buitenland mocht verzorgen. Dat leverde een boeiende schrijfstijl op met vele verrassende voorbeelden hoe de komende ontwikkelingen ons dagelijks leven zullen gaan veranderen.

Maar die Goede Toekomst komt er niet vanzelf. Daarom bevat het boek ook een beschrijving van concrete acties die je als persoon, maar ook als medewerker of bestuurder van een organisatie, overheid of bedrijf kunt ondernemen om ‘De Goede Toekomst’ snel naderbij te brengen.

Het boek is daarmee een opwindende verkenning van mogelijke oplossingen en een oproep tot actie in één. Dus als je wilt bijdragen aan ‘De Goede Toekomst’ voor jezelf en je naasten is dit het boek waar je kennis van moet nemen. Mis het daarom niet – koop nu je exemplaar! 

Bijvoorbeeld bij je favoriete boekhandel of online bij bijvoorbeeld Managementboek of  Bol.com


Toekomst verkennenEind 2019 verscheen bij uitgeverij Scriptum het boek ‘ToekomstVerkennen’. dat ik samen met collega Freija van Duijne heb geschreven. Dit boek is bedoeld voor iedereen die zich wil voorbereiden op een toekomst die anders is dan het heden (een van de weinige echte zekerheden over de toekomst). In dit boek beschrijven Freija en ik de achtergronden van toekomstverkenning en de meerwaarde van toekomstverkenning in de praktijk. Het boek geeft een kijkje in de geschiedenis van toekomstverkenning, maar behandelt uiteraard vooral de toekomst. Er is veel aandacht voor systeemdenken, de achterliggende denkhouding bij toekomstverkennen, die ons in staat stelt de beperkingen van ons brein te boven te komen. Wij laten daarbij zien hoe toekomstverkenning onze nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht prikkelt. Daarnaast geven we een kijkje in de gereedschapskist van toekomstverkenning, overigens zonder een handboek te willen schrijven met specifieke uitleg over methoden. Wij hopen met dit boek veel mensen enthousiast te maken om zich in te zetten voor een betere en mooiere toekomst.

Bestel dit boek bij je favoriete boekhandel of bijvoorbeeld bij : managementboek


Bij boekingen voor een lezing of workshop en waarbij u ook het bijbehorende boek bestelt, zijn aantrekkelijk kortingen mogelijk. Deze kunnen oplopen tot € 10,- per boek.

Wilt u steeds als eerste mijn nieuwste blog ontvangen? Geef u  hier  op voor gratis toezending