Waar word je nu echt gelukkig van? De meningen verschillen en voor ieder mens zal dat ook anders zijn. Maar toch tekent er zich een wetenschappelijke consensus af. Uiteindelijk zijn het op een biochemisch niveau chemische stofjes die jou dat geluksgevoel bezorgen. Die maken dat er rillingen van geluk over je rug lopen. Dat je vlinders in je buik voelt. Dat het voelt alsof je over de grond zweeft. Dat je iedereen wel zou willen omhelzen.
Geluk uit een potje?
Nu de wetenschap dat heeft ontdekt, slikken intussen hele volksstammen, Prozac-achtige middelen, middelen als Ritalin en nog vele andere stemmingsbeïnvloeders. Alleen bezorgen die je nog niet direct dat geluksgevoel, ze dempen eerder de ongeluksgevoelens. En dan zijn er nog de ‘natuurlijke’ stemmingsbeïnvloeders. Sinds mensenheugenis nemen we al stemmingsbeïnvloedende middelen tot ons. Van paddo’s tot cannabis, van alcohol, DMT en MDMA tot aan cocaïne of tot gewoon nicotine of cafeïne. Uit eigen ervaring kan ik getuigen dat deze middelen wel degelijk een heftig geluksgevoel kunnen veroorzaken. Maar op de meeste van deze middelen rust een groot taboe. Althans vanuit vooral religieuze kringen bestaan grote bezwaren tegen het gebruik van dit soort stoffen en er staan vaak ook zware straffen op. Onze gevangenissen zitten vol met ‘middelengebruikers’.
Nieuwe geluksmiddelen
De meeste van deze stofjes bieden geen garantie voor een voortdurend geluksgevoel zonder vervelende geestelijke, sociale, en of fysieke neveneffecten. Toch mogen we veilig aannemen dat de wetenschap verder zal gaan met het ontrafelen van de biochemische processen die ons geluksgevoel en ons welbevinden reguleren. Dagelijks worden er nieuwe drugs ontwikkeld in de onderzoekslaboratoria van universiteiten, farmaceutische bedrijven en criminele organisaties. En dus zullen we steeds beter in staat zijn dit systeem te manipuleren.
Oneindige stroom geluk
En dat is nog maar het begin. Er komen vast ook wel hersenimplantaten die ons geluksgevoel kunnen reguleren en met genetische veranderingen kunnen we straks vast ook depressies en andere aandoeningen voorkomen die ons ongelukkig maken. In de wellicht wel zeer nabije toekomst zullen we dan een oneindige stroom van aangename gevoelens kunnen ervaren.
Morele bezwaren
Wat zal dat gaan betekenen voor de morele en religieuze bezwaren tegen stemmingsbeïnvloedende middelen? Waar trekken we de grens tussen ‘geluk uit een potje’ en een zinloos of zinvol leven? Welke morele maatstaven willen we daarbij aanleggen? Zijn middelen waardoor ik beter kan werken, harder kan lopen, of beter kan vechten wel toegestaan? Waarom die wel en middelen waardoor ik alleen maar gelukkiger ben, niet?
Discussie
Hoog tijd dus voor een brede discussie over deze ontwikkelingen. Of moeten we ze gewoon maar blijven verbieden? Moeten we de mensheid dit geluk ontzeggen, omdat het niet past in de morele oordelen van de wettenmakers?
© Peter van der Wel (12017)
PS: Interessant? Stuur deze blog dan vooral door een collega of vriend! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd? Abonneer u hier gratis
PPS: Wilt u maandelijks als eerste mijn nieuwste blog ontvangen? Geef u hier op voor gratis toezending