20 jaar vooruitdenken

We hebben allemaal wel beelden van de toekomst. De meesten van ons gaan daarbij uit van de beelden uit de media. Robots gaan steeds meer van ons werk overnemen en we krijgen vast nog meer klimaatverandering voor de kiezen. Futurologen noemen dat wel; de waarschijnlijke toekomst. Maar er zijn veel meer mogelijke toekomsten denkbaar. Nu is het ook heel moeilijk om je voor te stellen dat alles misschien wel allemaal heel anders zou kunnen worden. Wat dan helpt, is om eens terug te kijken. Want hoe zeker was vroeger die waarschijnlijke toekomst? Doe daarom eens mee met een 20 jaars-experiment.  

1900

Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn geweest, als je zou hebben geleefd in het jaar 1900. Dat is moeilijk, want hoe zou je leven er dan uit hebben gezien? Maar laten we het eenvoudig houden. In ons experiment gaat het om de toekomstverwachtingen uit die tijd. In die tijd vormde Europa het centrum van de wereld en woonde jij dus in het machtigste deel van de wereld. Dat was al honderden jaren zo en er was geen reden om te denken dat het ooit anders zou zijn. Wat zou jij dan op dit punt hebben verwacht?

1920

Laten we nu van daaruit eens 20 jaar ‘fast forward’ de toekomst ingaan.  Dan komen we in het jaar 1920. De wereld zag er dan opeens heel anders uit. Grote delen van Europa lagen in scherven na een vernietigende wereldoorlog.  50 miljoen doden, het Habsburgse keizerrijk bestond niet meer, het Duitse keizerrijk bestond niet meer, de Tsaar was afgezet, het Ottomaanse rijk had opgehouden te bestaan.

1940

Gaan we dan nog eens 20 jaar vooruit. 1940. Opeens is alles weer heel anders. Duitsland heeft bijna heel Europa en Noord Afrika veroverd. De val van Engeland lijkt een kwestie van maanden. Het pact tussen het Derde Rijk, de Sovjets en Japan lijkt een onoverwinnelijk Euraziatische coalitie te hebben opgeleverd, waar alleen het onmachtige Groot-Brittannië zich nog tegen verzet.

1960

Gaan we nog eens 20 jaar vooruit naar 1960. Opnieuw een wereldoorlog verder. Europa is zijn macht in de wereld nu definitief kwijt. De wereld wordt nu beheerst door twee blokken. De Verenigde Staten met zijn bondgenoten en Sovjet- Rusland met zijn bondgenoten. Twee supermachten verwikkeld in een ‘Koude Oorlog’.

1980

Stel je nu eens voor dat je zou leven in 1980. Weer 20 jaar verder. Opnieuw ziet de wereld er weer heel anders uit. Amerika heeft net een pijnlijke oorlog met Vietnam achter de rug, heeft problemen met Iran en heeft, om de groeiende invloed van de Sovjetunie in te perken, een alliantie gesloten met het maoïstisch China.

2000

Dan opnieuw fast forward 20 jaar vooruit en we zijn in het jaar 2000. In Rusland hebben we dan de ineenstorting van het Sovjet rijk meegemaakt en de USA is nu de enige supermacht op aarde. China is dan in naam misschien nog wel communistisch, maar is intussen ook een kapitalistisch land geworden. De wereld lijkt rustig en vredig te zijn. Het einde van de geschiedenis lijkt (vrij naar de historicus Fukuyama) te zijn bereikt.

2020

Dan gaan we nog weer 20 jaar vooruit naar het jaar 2020. In 2001 zijn twee vliegtuigen de Twin Towers binnengevlogen, de aanleiding voor een ‘war on terror, met oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië. Onverwacht is ook populisme (of is het nationaal socialisme?) weer terug op de politieke agenda. China en de USA dreigen in een strijd om de hegemonie terecht te komen.

En nu u!

De vraag is nu: hoe zou 2040 er uit kunnen zien, met dit 20 jaars-experiment in gedachten? Durft U? 

© Peter van der Wel (12014/19)

PS: Interessant? Stuur deze blog dan ook door naar een collega of een vriend! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd?  Abonneer u  hier gratis

PPS: Wilt u maandelijks als eerste mijn nieuwste blog ontvangen? Geef u  hier  op voor gratis toezending