De Tweede Wet van Dator luidt: Elke uitspraak over de toekomst die niet absurd genoeg is, is voorspelbaar onjuist. Ondanks de wapenstilstand tussen Hamas en Israël zien we het Midden-Oosten nu vooral nog als een regio vol conflicten en economische onzekerheid. Daarom nu deze op het eerste gezicht wellicht absurde voorspelling: het Midden-Oosten zou weleens op korte termijn een bloeiende en leidende regio kunnen worden. Ik heb vijf goede redenen om optimistisch te zijn over de toekomst van dit gebied en denk daarbij ook aan de geschiedenis van ons eigen continent. Zo rond 1600 werd ook Europa verscheurd door langlopende oorlogen en diepe (religieuze) verdeeldheid. Niemand had toen kunnen bedenken dat Europa niet lang daarna een bloeiperiode van kunst, wetenschap, economie en geopolitiek zou doormaken. Net zo zou het Midden-Oosten ook wel eens zo’n positieve transformatie kunnen doormaken. Laat ik beginnen met vijf redenen om hoopvol te zijn.
1. Minder oorlogen en minder buitenlandse inmenging
Veel mensen in de regio zijn oorlogsmoe. Ze willen stabiliteit en vooruitgang. Tegelijkertijd trekken buitenlandse machten zoals de VS, Iran en Rusland zich steeds meer terug, wat de landen in de regio de kans geeft om zelf hun toekomst vorm te geven. Dit opent de deur voor wederopbouw en groei.
Een paar jaar geleden waren er nog oorlogen in Syrië, Irak, Jemen en Libië, maar nu is de situatie daar een stuk rustiger. Libanon wordt minder door Hezbollah gedomineerd en Irak is vreedzamer dan in lange tijd. Alleen in Jemen woedt nog een echte oorlog. Hoe het afloopt in Palestina is nog afwachten.
2. Groei van zonne-energie en nieuwe technologieën
Vroeger draaide de economie van het Midden-Oosten vooral op olie, maar dat verandert snel. Zonne-energie wordt steeds belangrijker, en met zoveel zonlicht en woestijngebied heeft de regio een unieke kans om hierin wereldleider te worden. Grootschalige zonneparken en ontziltingsinstallaties op bijna gratis elektriciteit kunnen zowel overvloedige energie als water leveren.
3. Jonge bevolking
In tegenstelling tot veel andere delen van de wereld heeft het Midden-Oosten nog een relatief jonge en groeiende bevolking. Dit betekent dat er veel werkenden zijn en minder ouderen om voor te zorgen, wat gunstig is voor de economie
4. Economische kansen
Omdat olie minder belangrijk wordt, moeten landen investeren in industrie, infrastructuur en onderwijs. Dit maakt de economie minder afhankelijk van olie en zorgt voor duurzame groei. De Golfstaten en ook Israël hebben nu al sterke economieën en technologiebedrijven. Een einde aan de vijandigheden en meer samenwerking is hier in ieders belang. Met de juiste investeringen en samenwerking kunnen ze de hele regio helpen groeien en moderniseren. Dit kan leiden tot meer banen, welvaart en stabiliteit.
5. Strategische ligging en handelsmogelijkheden
Het Midden-Oosten is uniek gelegen tussen het grondstof rijke Afrika, het welvarende Europa en het opkomende Azië. Dit maakt het een belangrijk knooppunt voor handel en transport. De regio beschikt over diepwaterhavens die essentieel zijn voor de wereldhandel, en met verbeterde infrastructuur en investeringen kan het Midden-Oosten een leidende rol spelen in de mondiale economie.
Hoewel de koers nog niet is gelopen, wijst veel erop dat het Midden-Oosten op weg is naar een stabielere en welvarende toekomst. Minder oorlogen, de groei van zonne-energie, een jonge bevolking en een unieke geopolitieke ligging bieden deze regio enorme kansen. Net zoals Europa zich ooit wonderbaarlijk herstelde van oorlog en verdeeldheid, zou ook het Midden-Oosten weleens een bloeiende en leidende regio kunnen worden.
Conclusie: een hoopvolle toekomst
Nieuwe dromen bloeien,
handen bouwen toekomstpaden,
morgen straalt vooruit.
Peter van der Wel (12025)
PS: Ben je het eens met de boodschap van deze blog? Post hem op de socials en/of stuur hem door naar een collega of vriend waarvan je denkt dat ze hem ook interessant zullen vinden! Kreeg je ’m zelf doorgestuurd? Abonneer je hier gratis op nieuwe blogs.
PPS: Reacties zijn welkom. Je kunt ze mailen naar mijn mailadres.