Waarom technologie soms sneller, soms langzamer gaat dan je denkt

We leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel lijken op te volgen. De Wet van Moore, die stelt dat de rekenkracht van chips elke twee jaar verdubbelt, wordt vaak aangehaald als dé maatstaf voor vooruitgang. Maar als technologie altijd exponentieel zou groeien, waarom hebben we dan nog steeds geen vliegende auto’s? En waarom duurde het 18 eeuwen voordat de stoommachine echt impact had?

Waarom sommige technologieën doorbreken – en andere niet

De eerste stoommachine werd al in de 1e eeuw na Christus uitgevonden door Heron van Alexandrië. Toch bleef deze aeolipile een curiositeit zonder enige praktische toepassing. Pas 18 eeuwen later, met de verbeteringen van James Watt, begon de industriële revolutie. Wat veranderde er? Simpel: de tijd was er rijp voor.

Innovatie is niet alleen een kwestie van technologische vooruitgang, maar ook van economie, infrastructuur en sociale acceptatie. Een technologie kan briljant zijn, maar zonder de juiste omstandigheden blijft ze stof verzamelen in laboratoria.

Waarom technologie niet altijd sneller gaat

Neem Albert Lewyt, die in 1955 voorspelde dat we binnen tien jaar nucleair aangedreven stofzuigers zouden hebben. Een mooi idee, maar compleet onpraktisch. Dit soort mislukte voorspellingen laat zien dat technologie zich niet in een rechte lijn ontwikkelt. Soms lijkt het razendsnel te gaan – denk aan de opkomst van smartphones en kunstmatige intelligentie – en soms blijft een veelbelovende uitvinding decennialang onbenut.

De lessen die we hieruit kunnen trekken

Wat bepaalt dan of een technologie doorbreekt? Er zijn een paar cruciale factoren:

  1. Economie – Is het rendabel? De elektrische auto bestond al in de 19e eeuw, maar werd pas serieus genomen toen olie duurder werd en batterijen beter werden.
  2. Sociale acceptatie – Willen mensen het gebruiken? Google Glass flopte niet omdat het technisch slecht was, maar omdat niemand het sociaal aanvaardbaar vond.
  3. Infrastructuur – Is het praktisch haalbaar? Elektrische auto’s konden lang niet concurreren met benzineauto’s vanwege het gebrek aan laadpalen.
  4. Regulering – Mag het wel? Kernenergie had een vliegende start, maar werd door veiligheidseisen en publieke angst afgeremd.
  5. Toeval – Soms moet een technologie gewoon geluk hebben. De Post-it kwam toevallig voort uit een mislukte lijmformule, maar werd een hit.

De echte wet van technologische vooruitgang

Innovatie is geen rechte lijn en geen simpele exponentiële curve. Soms heeft een uitvinding meteen impact, soms duurt het eeuwen voordat de omstandigheden kloppen. De volgende keer dat iemand beweert dat ‘de technologie alles gaat oplossen’, bedenk dan: zonder economische haalbaarheid, sociale acceptatie en de juiste infrastructuur blijft zelfs de briljantste uitvinding een voetnoot in de geschiedenis.

Wil je meer weten over de wetten van de technologische innovatie? Klik dan op deze link.

Peter van der Wel (12025)

Leer toekomstgericht denken in de Masterclass Toekomstverkennen

Wil je zelf concreet aan de slag met toekomstverkennen? Binnenkort geef ik weer een Masterclass Toekomstverkennen. Daar leer je hoe je trends analyseert, scenario’s ontwikkelt en strategische keuzes maakt die je organisatie toekomstbestendig maken. Klik hier voor meer info

PS: Vond je het een nuttige blog? Post hem op de socials en/of stuur hem door naar een collega of vriend waarvan je denkt dat ze hem ook interessant zullen vinden!  Kreeg je ’m zelf doorgestuurd?  Abonneer je hier gratis op nieuwe blogs.

PPS: Reacties zijn welkom. Je kunt ze mailen naar mijn mailadres.