De komst van slimme taalmodellen zoals ChatGPT en Claude lijkt een heftige tweestrijd te hebben veroorzaakt. Een tweekamp waarbij de voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Deze polarisatie verhindert kritisch te kijken naar wat deze technologie werkelijk te bieden heeft. Zijn LLM’s een revolutionaire stap vooruit, of een technologie die ons meer problemen gaat opleveren dan oplossen?
Kamp 1: De Voorstanders
In het ene kamp staan de optimisten. Voor hen zijn de zogenaamde Large Language Models (LLM’s) de sleutel tot een nieuw tijdperk. Door deze LLM’s steeds meer data en rekenkracht te geven, kunnen ze steeds meer complexe menselijke taken van ons overnemen. Misschien openen ze binnenkort zelfs de deur naar Kunstmatige Algemene Intelligentie (AGI). Dit zou een wereld van ongekende mogelijkheden creëren. Efficiënter, innovatiever, en uiteindelijk een technologische utopie, waarin LLM’s ons in staat stellen om alle beperkingen van het menszijn te overstijgen. Voor dit kamp zijn LLM’s de belichaming van vooruitgang en hoop.
Kamp 2: De Tegenstanders
In het andere kamp staan de sceptici, die LLM’s zien als een bedreiging voor alles wat menselijk is. Zij beschouwen LLM’s als een technologie die creativiteit en kwaliteit uitholt en die de fundamenten van onze samenleving ondermijnt. Volgens deze critici gaan we deze AI misbruiken om menselijke arbeid te vervangen door oppervlakkige en foutgevoelige output. Zij spreken over “geautomatiseerde bullshit machines” die goedkope, inhoudsloze resultaten opleveren. Over menselijke arbeid die wordt vervangen door algoritmes die kwaliteit, nuance en diepgang missen. Een dystopie waarin wij overbodig worden.
Wie wint? Het hangt van ons af
De waarheid ligt hier niet, zoals gebruikelijk, in het midden. De uiteindelijke uitkomst hangt volledig af van hoe we LLM’s gaan gebruiken. Als we deze technologie verstandig inzetten, kunnen LLM’s ons inderdaad ondersteunen bij het begrijpen van complexe informatie en het overwinnen van grote uitdagingen. Maar verkeerd gebruik kan ook leiden tot oppervlakkige resultaten en schadelijke gevolgen.
Misschien kan ik dit verduidelijken met een vergelijking met JPEG’s, of JPG’s het format dat we vaak gebruiken bij digitale foto’s. Een JPEG is een vereenvoudigde afbeelding van de werkelijkheid. Ook LLM’s geven ons een onscherpe weergave van menselijke kennis. Dat betekent dat ze veel details missen, maar net als JPEG’s geven ze ons wel een beeld van de werkelijkheid. Een beeld dat ons waardevolle inzichten kan bieden.
Je kunt het ook vergelijken met statistiek. Wanneer je data kwantificeert, gooi je noodzakelijkerwijs heel veel details en context weg. Toch is statistiek een geweldig hulpmiddel om patronen te herkennen en complexe informatie toegankelijk te maken. De kracht van statistiek – en van LLM’s – ligt in de eenvoud waarmee ze ons kunnen helpen complexe problemen te doorgronden. Natuurlijk brengt die vereenvoudiging ook risico’s met zich mee. Verkeerde interpretaties, fouten en zelfs manipulatie liggen op de loer.
De toekomst ligt in onze handen
Concluderend: LLM’s zijn een krachtig nieuw gereedschap, niet meer en niet minder. Afhankelijk van hoe we ze gebruiken, kunnen ze een enorme versneller zijn voor verdere vooruitgang of een bron van vervlakking, Als we deze systemen gebruiken als aanvulling op menselijk inzicht in plaats van als vervanging, kunnen ze enorme voordelen opleveren. Denk aan versneld wetenschappelijk onderzoek, beter onderwijs en oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering of sociale ongelijkheid.
Zoals JPEGs en statistieken waardevol zijn wanneer ze goed worden toegepast, kunnen LLM’s ons helpen om enorme hoeveelheden kennis toegankelijk te maken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Verstandig gebruik vereist echter dat we kritisch blijven, ethiek hoog in het vaandel houden en de technologie inzetten met een duidelijk doel: de mensheid vooruithelpen.
De tweekamp tussen voorstanders en tegenstanders zal waarschijnlijk nog lang doorgaan, maar de echte vraag is: wat doen wij als mensheid ermee? De keuze is aan onszelf. Het is niet de technologie die onze toekomst bepaalt, maar hoe wij die technologie inzetten. Gaan we deze technologie gebruiken voor een betere wereld, of laten we ons leiden door commercie, hebzucht, luiheid, onwetendheid, gemakzucht en angst?
Het is tijd om de polarisatie achter ons te laten en samen te werken aan een toekomst waarin technologie problemen oplost en nieuwe kansen creëert in plaats van nieuwe problemen oplevert.
Digitale kracht,
vecht met ons, niet tegen ons,
wie wint deze strijd?
Peter van der Wel (12024)
PS: Vond je deze blog interessant? Stuur hem dan door naar collega’s en vrienden waarvan je denkt dat ze hem ook interessant zullen vinden! Kreeg je ’m zelf doorgestuurd? Abonneer je hier gratis
PPS: Reacties zijn welkom. Je kunt ze mailen naar mijn mailadres.