Tijd om de Sociale Media aan te pakken

We willen een samenleving waarin iedereen toegang heeft tot eerlijke en betrouwbare informatie. Een samenleving waarin we zonder zorgen online kunnen communiceren, leren en delen. Sociale media hebben de kracht om ons dichter bij elkaar te brengen, maar dat kan alleen als we erop kunnen vertrouwen dat wat we zien en lezen niet is bedoeld om ons te misleiden of te verdelen. Stel je een wereld voor waarin algoritmes bijdragen aan verbinding in plaats van polarisatie. Dat is de wereld die we willen.

De uitdaging: sociale media verschuilen zich achter flauwe smoesjes

Helaas zien we dat sociale media schadelijke informatie juist versterken. Hun algoritmes zijn ontworpen om winst te maximaliseren, niet om ons te beschermen. Ze noemen zichzelf neutrale platforms en claimen niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud die ze promoten. Maar deze platforms maken actief keuzes over wat wij zien, net zoals redacties van kranten en tijdschriften dat doen. Neem bijvoorbeeld de verspreiding van nepnieuws: berichten die angst of woede opwekken. Deze krijgen voorrang omdat ze meer clicks en advertentie-inkomsten genereren. En de prijs die we daarvoor betalen? Een samenleving die steeds meer verdeeld raakt.

Sommige platforms wijzen erop dat ze al veel geld uitgeven aan het modereren van inhoud. Toch zien we dat schadelijke berichten nog steeds volop circuleren. Het probleem zit in de kern van hun verdienmodel: algoritmes die ontworpen zijn om engagement en winst te maximaliseren, schuiven problematische inhoud naar voren. Het is tijd dat dit stopt.

Het voorstel: sociale media verantwoordelijk maken

We kunnen sociale media eerlijker en veiliger maken door ze te verplichten verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud die ze verspreiden. Dit betekent dat ze transparant moeten zijn over hoe hun algoritmes werken, dat ze schadelijke en illegale inhoud actief verwijderen en de risico’s van desinformatie en haatzaaien aanpakken. Dit zijn geen extreme eisen, maar noodzakelijke stappen om het vertrouwen in onze digitale wereld te herstellen.

Wat levert dit op? Een online wereld waarin we kunnen vertrouwen op wat we lezen. Waar gezinnen zonder zorgen kunnen communiceren. Waar publieke debatten gebaseerd zijn op feiten, niet op misleiding. En dat kan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat sociale media bijdragen aan verbinding in plaats van verdeeldheid.

Samen zorgen we voor verandering

Sociale media moeten zich net zo verantwoordelijk gedragen als wij. Waarom worden wij aangesproken op wat we zeggen, terwijl grote techbedrijven vrij spel hebben? Het is tijd dat zij zich net zo verantwoordelijk gedragen als de traditionele media.

Deel deze boodschap en maak anderen bewust van het belang van verantwoordelijkheid. Samen kunnen we zorgen voor een eerlijkere en veiligere online wereld.

Digitale kracht,
vecht met ons, niet tegen ons,
wie wint deze strijd?

Peter van der Wel (12025)

PS: Ben je het eens met de boodschap van deze blog? Post hem op de socials en/of stuur hem door naar collega of vriend waarvan je denkt dat ze hem ook interessant zullen vinden!  Kreeg je ’m zelf doorgestuurd?  Abonneer je hier gratis

PPS: Reacties zijn welkom. Je kunt ze mailen naar mijn mailadres.