videocursus toekomstverkennen

Wie zou niet willen weten hoe de toekomst er uit zal gaan zien? Helaas kan niemand de toekomst echt kennen, maar we kunnen haar wel verkennen. De futurologie beschikt over de instrumenten om de waarschijnlijke, de mogelijke, de onmogelijke en zelfs de wenselijke toekomsten in kaart te brengen.

De wereld om ons heen verandert steeds sneller, wordt steeds complexer en steeds meer onzeker. Juist dan bieden instrumenten als trendanalyses, scenario’s, kantelpunten, systeemdenken, zwakke signalen en zwarte zwanen ons meer vastigheid.

De toekomst kun je dan wel niet voorspellen, maar met de ‘100 lessen van de futurologie’ leer je beter te voorzien welke mogelijke gebeurtenissen er op je afkomen. En dat stelt je in staat de kansen die de toekomst ons biedt, beter te benutten, mogelijke bedreigingen (denk aan corona) te voorzien en alvast te oefenen met die mogelijke toekomsten.

klik hier voor de cursus

Vandaar deze cursus futurologie. Iedereen kan leren met meer zekerheid uitspraken over de toekomst te doen. En dat beter in de toekomst kijken is hard nodig. Toekomstverkennen is geen luxe, het is harde noodzaak. De corona crisis hadden we al lang geleden kunnen zien aankomen. De klimaatcrisis zagen we vijftig jaar terug al aankomen. Beide crises hadden we toen veel eenvoudiger en veel goedkoper kunnen voorkomen. En dat geldt ook voor andere vragen die op ons af komen. Problemen met kunstmatige intelligentie, met privacy, met monopolistische mediaplatforms, met spanningen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost Azië om er maar een paar te noemen. Regeren is vooruitzien en voorkomen is beter dan genezen.

Als je deze cursus hebt afgerond, ben je niet alleen in staat je een beter beeld te vormen van de mogelijke toekomsten, maar ook van de weg naar de door jou gewenste toekomst. De cursus bestaat uit 10 blokken. Bij ieder blok hoort een korte video. Samen vormen deze 10 video’s al een complete minicursus. Maar als aanvulling daarop heb ik ook bij iedere video aanvullend (online) schriftelijk materiaal ontwikkeld en verwerkingsopdrachten. Want de instrumenten van de futurologie moet je wel leren toepassen. Om de bekende filosoof J.C. uit Betondorp te citeren; “je ziet het pas als je het doorhebt”. En dat geldt ook voor trends, kantelpunten, zwarte zwanen en systemen.

In het schriftelijk materiaal heb ik ook 100 vetgedrukte sleutelzinnen opgenomen. Deze sleutelzinnen vatten ‘de 100 lessen van de futurologie’ samen.

De cursus is online te bestellen en te volgen bij De Spreker. (KLIK HIER)