Trump 2028? Vraag het de crowd – of toch niet?

In een tijd waarin verkiezingspeilingen vaak wankeler zijn dan een kaartenhuis in een storm, zoeken mensen steeds vaker naar alternatieve manieren om de toekomst te voorspellen. Een van de hippe tools van de afgelopen jaren? Prediction markets – oftewel, markten waar mensen met hun portemonnee kunnen stemmen op de uitkomst van politieke en maatschappelijke gebeurtenissen.

Het idee is simpel: als je écht denkt dat iets gaat gebeuren, dan wil je daar geld op inzetten. En omdat niemand graag geld verliest, zou deze ‘wijsheid van de massa’ weleens betrouwbaarder kunnen zijn dan al die nerveuze peilingbureaus. Maar werkt dat ook echt?

Slim geld versus domme dollars

Neem de vraag: haalt Donald Trump in 2028 nog een keer het Witte Huis? Op platforms als Polymarket kun je hierop wedden. En laten we eerlijk zijn: met een politiek landschap dat grilliger is dan een aflevering van House of Cards, lijkt het logisch dat de crowd misschien wel weet hoe de vork in de steel zit.

Toch zijn prediction markets niet zaligmakend. Want zoals bij elke markt is er ook hier manipulatie mogelijk. Slimme spelers met diepe zakken kunnen koersen beïnvloeden, en mensen met een tunnelvisie kunnen massaal op verkeerde uitkomsten inzetten. En laten we eerlijk zijn: politiek is emotie. En emotie leidt niet per se tot rationele weddenschappen.

Er zijn voorbeelden genoeg. Een Franse gokker, bijgenaamd ‘Theo’, verdiende recent miljoenen door slim in te spelen op de grillen van de markt. En dan hebben we het nog niet over de legers aan fanatieke Trump-supporters die soms liever geloven in hun alternatieve werkelijkheid dan in de realiteit. Als die massaal op hun held inzetten, zegt dat dan echt iets over zijn kansen?

Toekomstbestendig of trendgevoelig?

Prediction markets hebben zeker potentie en kunnen vaak accurater zijn dan klassieke peilingen, maar ze zijn geen glazen bol. Ze werken het best als er een grote, diverse groep mensen aan meedoet die echt nadenkt over de kansverdeling – en niet alleen wedt op basis van wensdenken of strategische manipulatie.

Dus, gaat Trump in 2028 opnieuw voor het presidentschap? Misschien. Maar als je het écht zeker wilt weten, kun je het net zo goed aan een waarzegger vragen. Die rekent in elk geval geen transactiekosten.

Peter van der Wel (12025)

PS: Vond je dit een leuke blog? Post hem dan op de socials en/of stuur hem door naar een collega of vriend waarvan je denkt dat ze hem ook interessant zullen vinden!  Kreeg je ’m zelf doorgestuurd?  Abonneer je hier gratis op nieuwe blogs.

PS: De zogenoemde ‘superforecasters’ kunnen wel degelijk (redelijk) succesvolle voorspellingen doen over toekomstige gebeurtenissen. Wil je zelf ook aan de slag met toekomstverkennen? Binnenkort geef ik weer een Masterclass Toekomstverkennen. Daar leer je hoe je trends analyseert, scenario’s ontwikkelt en strategische keuzes maakt die je organisatie toekomstbestendig maken. Klik hier voor meer info

PPS: Reacties zijn welkom. Je kunt ze mailen naar mijn mailadres.