Je hoort vaak dat de wereld steeds sneller verandert. Maar dat is maar ten dele waar. Alleen wie onvoldoende vooruit kijkt, wordt overvallen door de gebeurtenissen die op ons afkomen. Dat geldt voor de klimaatproblemen, de stikstofproblemen en dat gold ook voor de recente corona crisis. Veel mensen en organisaties kijken onvoldoende vooruit. Hoe kun je leren in de (nog onzekere) toekomst te kijken? Wat zijn de mogelijke, waarschijnlijke, gewenste en onverwachte toekomsten? In deze videocursus maak je kennis met de 100 lessen van de futurologie waardoor je beter de toekomst kunt zien aankomen, en waarmee je je voordeel kunt doen om in het heden betere beslissingen te nemen.
De videocursus bestaat uit 10 blokken. Ieder blok bestaat uit een korte video van 10-15 minuten (samen vormen deze 10 video’s al een minicursus).
Bij deze videocursus heb ik nu ook een pocket geschreven met als titel: ‘Toekomstonderzoek’ en met als ondertitel: ‘een kleine cursus’. In deze pocket laat ik zien waarom toekomstonderzoek zo belangrijk is en hoe toekomstonderzoek in zijn werk gaat. En zoals de ondertitel al aangeeft is het boek meer dan alleen een gids in de wereld van het toekomstonderzoek. Het is ook een kleine cursus waarin je leert hoe je zelf de toekomst kunt onderzoeken en daarmee je jezelf en je organisatie beter kunt voorbereiden op wat er gaat komen.
Daartoe zijn in dit boek ook vragen en opdrachten opgenomen en een samenvatting in de vorm van 95 lessen van de futurologie. Want toekomstonderzoek is iets dat je vooral leert door het te doen. Om de bekende filosoof J.C. uit Betondorp te citeren; “je ziet het pas als je het doorhebt”. En dat geldt ook voor toekomstonderzoek met zijn trends, scenario’s kantelpunten en zwarte zwanen.
Als je deze cursus hebt afgerond, ben je niet alleen in staat je een beter beeld te vormen van de mogelijke toekomsten, maar ook van de weg naar de door jou gewenste toekomst.
Het boek: Toekomstonderzoek; een kleine cursus verschijnt op 1 september, maar is nu al te koop in de betere boekhandel. Kopers van het boek kunnen gratis gebruikmaken van het videocursusmateriaal.