Welk jaar is het eigenlijk? 2024, toch? Dat is wat we denken in onze christelijke jaartelling. Maar het zou net zo goed 1446 kunnen zijn, volgens de islamitische kalender. Of 5784, zoals in de joodse traditie. Of 4772, volgens de Chinese jaartelling. Elke kalender vertelt een eigen verhaal over hoe verschillende culturen hun plek in de tijd zien.
Tegenwoordig zie je soms ook de schrijfwijze 02024, een subtiele toevoeging die door de Long Now Foundation is geïntroduceerd. Deze extra “0” wil ons inspireren om anders naar de tijd te kijken. Het is bedoeld om aan te zetten tot langetermijndenken: hoe bouwen we aan een wereld die standhoudt voor minstens de komende 10.000 jaar?
Wat als het nu al 12024 is?
Maar wat als we nog een stap verder gaan? Wat als we ons jaar nu al 12024 noemen? Dit idee komt van de Holocene kalender, een voorstel van de Italiaanse geoloog Cesare Emiliani. Hij voegde 10.000 jaar toe aan onze huidige jaartelling. Waarom? Om onze tijdlijn te bevrijden van religieuze of culturele grenzen en zo de volledige menselijke geschiedenis vanaf het begin van onze beschaving te erkennen.
Waarom 12024?
Het idee achter 12024 is simpel maar krachtig. In plaats van onze geschiedenis te laten beginnen bij een religieus moment zoals het jaar 0 van de christelijke jaartelling, begint het jaar 1 van de Holocene kalender zo’n 12.000 jaar geleden. Dat was een cruciale periode waarin de mensheid grote stappen zette: de opkomst van landbouw, de eerste permanente nederzettingen en het was moment dat we nu zien als de geboorte van de moderne beschaving.
Deze aanpassing biedt vele voordelen:
- Een gedeelde geschiedenis
Geen nadruk op één religie of cultuur, maar op de gezamenlijke reis van de mensheid. - Een helder perspectief
Grote gebeurtenissen komen beter in beeld. Denk aan de bouw van Stonehenge: rond 7150 HE, in plaats van “3000 v.Chr.”. Of de Industriële Revolutie: 11750 HE. - Geen negatieve jaartallen meer
Weg met het ingewikkelde rekenen van “voor Christus” en “na Christus”. Socrates leefde dan gewoon in een doorlopende tijdlijn. - Een uitnodiging tot langetermijndenken
Het herinnert ons eraan dat onze keuzes vandaag gevolgen hebben, niet alleen voor morgen, maar ook over duizenden jaren.
Een andere kijk op tijd
Het gebruik van een jaartelling zoals 12024 heeft niet alleen praktische voordelen, maar heeft voor mij ook een diepere filosofische en spirituele betekenis. Het idee van 12024 herinnert me eraan dat we deel uitmaken van een lang, doorlopend verhaal. We zijn erfgenamen van een rijke geschiedenis die verder gaat dan de afgelopen 2000 jaar. En tegelijkertijd zijn we bouwers van een verre toekomst, zoals de Long Now Foundation ons inspireert.
Leven we nu in 2024? Ja, dat is waar. Maar misschien is het tijd om te erkennen dat we ook leven in 12024, en erfgenamen zijn van een rijke geschiedenis die verder teruggaat dan de Christelijke. Maar ook dat we bouwers zijn van een verre toekomst die verder gaat dan de komende 2000 jaar.,
Zo, nu weet je waarom ik dit blogjes dateer met 12024. Ik ben benieuwd: hoe zie jij onze plek in de tijd? Is het idee van 12024 inspirerend, of voel je je meer verbonden met de wereld zoals die nu is? Deel je gedachten! 😊
Tijd stroomt als een bron,
mensen reizen door eeuwen,
verleden spreekt voort.
Peter van der Wel (12024)
PS: Stuur deze blog vooral door naar collega’s en vrienden! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd? Abonneer u hier gratis
PPS: Reacties zijn welkom. U kunt ze mailen naar mijn mailadres.
PPPS: deze blog is net als de illustratie vervaardigd met ondersteuning van AI