Nederland heeft dit jaar weer een recordaantal uren meegemaakt waarin de elektriciteitsprijzen negatief waren. Je leest het goed: huishoudens met een dynamisch energiecontact kregen geld toe als ze hun elektrische apparaten aanzetten! Dit is te danken aan het groeiende aantal zonnepanelen en windmolens dat ons land rijk is. Op zonnige, winderige dagen schieten we al snel door in de productie, met als gevolg een overvloed aan stroom die we simpelweg niet kwijt kunnen. In 2022 waren er 85 van die uren, 2023 al 308 en voor 2024 verwachte we boven de 500 uur uit te komen! (1) Wat kunnen we doen met al dat overschot? Hoe kunnen we deze elektrische goudmijn verzilveren?
Meer overschot, meer winst?
Experts voorspellen dat Nederland de komende jaren steeds meer stroomoverschotten zal meemaken. De reden? Stroom uit windparken en zonnepanelen is nu al spotgoedkoop in vergelijking met gas- of kerncentrales, en de prijzen blijven nog verder dalen. Energieproducenten staan dan ook in de rij om meer wind- en zonneparken aan te leggen, waardoor de stroom in piekperiodes nog goedkoper wordt.
Wonen zonder energierekening: Wie wil dat nou niet?
Stel je eens voor: een huis waarin alle stroom die je nodig hebt bijna gratis uit het stopcontact komt. In de toekomst kunnen we huizen en wijken zo inrichten dat ze optimaal profiteren van deze overschotten. Dat gaat verder dan apparaten die alleen werken op het goedkoopste moment. Denk aan wasmachines, vaatwassers en boilers. Je kunt ook een thuisbatterij installeren die stroom opslaat als de zon schijnt en de wind waait, dus op de momenten dat je geld toe krijgt. Niet alleen lekker goedkoop, maar ook nog goed voor het milieu. Zouden we binnenkort een woning zonder energierekening kunnen zien? Dat lijkt ineens niet zo’n gek idee!
Opladen zonder betalen: Elektrische auto’s als rijdende energieopslag
Elektrische auto’s hebben een enorme batterij aan boord en kunnen gemakkelijk opgeladen worden op momenten dat de stroom voor een prikkie is. Maar het kan nog beter: die auto’s zouden ook terug kunnen leveren aan het net! Met een beetje slim laden en ontladen wordt jouw auto niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een rijdende energieopslag. Zo slaan we stroom op tijdens overschotten en gebruiken we het wanneer de prijzen stijgen. Gratis tanken en terug leveren aan jouw thuis net? Binnenkort misschien heel gewoon!
Groene waterstof: De sleutel naar een energierijk Nederland
Waterstof kan dé oplossing zijn voor energieopslag en transport. Met regelmatig gratis elektriciteit kunnen we waterstof produceren op een schaal die nu nog ondenkbaar is. Wind- en zonnestroom gebruiken we dan om water te splitsen in zuurstof en waterstof, en die waterstof kunnen we opslaan voor later gebruik. Zo maken we onze hele industrie groener voor een prikkie!
Geld verdienen door stil te staan: Energie-intensieve bedrijven opgelet!
Voor energieverslindende industrieën, zoals aluminium- en zinksmelterijen en kunstmestfabrieken, lonkt een gouden kans. Met de verwachte stroomoverschotten kan Nederland aantrekkelijk worden voor zulke bedrijven, want gratis energie zorgt ervoor dat het niet uitmaakt als de productie af en toe stil staat. Dankzij de mogelijkheid om snel op te starten en te pauzeren, kunnen deze energie-intensieve bedrijven optimaal profiteren van de gratis energiepieken. Nederland als energiemagneet – en dat allemaal zonder dat het ons een cent kost!
Brandstof maken met gratis stroom: een slimme zet voor auto’s en vliegtuigen
Met al die goedkope elektriciteit kunnen we ook brandstof produceren voor de verbrandingsmotoren van ouderwetse auto’s en vliegtuigen. In een chemisch proces waarbij we CO2 uit de lucht halen en dit verbinden met water tot koolwaterstoffen kunnen we overtollige energie inzetten om duurzame brandstoffen te maken die de CO₂-uitstoot terugdringen. Ideaal voor sectoren zoals de luchtvaart, waar volledig elektrisch vliegen nog toekomstmuziek is. Het resultaat? Een schonere lucht én niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Energie delen: de buurtbatterij komt eraan!
Voor wie echt vooruitstrevend wil zijn, is er de buurtbatterij. In plaats van dat iedereen individueel een energieopslag heeft, slaan we de goedkope stroom op in batterijen voor de hele buurt. Zo kunnen we samen profiteren van goedkope elektriciteit, zonder verspilling. Overburen helpen elkaar om die goedkope pieken in elektriciteit nuttig te benutten. Goed voor de portemonnee én voor de burenliefde.
De komende jaren kan ook Nederland zich ontwikkelen tot een paradijs van spotgoedkope, duurzame energie. Dit zijn de eerste stappen naar een toekomst waarin we de energieoverschotten slim benutten voor betaalbare, groene en innovatieve oplossingen die ons dagelijks leven een stuk aangenamer maken. Klaar voor de toekomst? Wij wel!
Peter van der Wel (12024)
PS: Stuur deze blog vooral door naar collega’s en vrienden! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd? Abonneer u hier gratis
PPS: Reacties zijn welkom. U kunt ze mailen naar mijn mailadres.
- Om het hele jaar door te kunnen draaien op duurzame energie is er een overvloed nodig aan zonnepanelen, windmolens en batterijen. De zon schijnt immers niet altijd en ook de wind laat het nogal eens afweten. Je kunt dat een kosten optimale verhouding berekenen van de benodigde hoeveelheid zon- en windenergie en batterijen. Voor Nederland zou het (afhankelijk van de verwachte verdere prijsdalingen van zonnestroom, windenergie, maar vooral van batterijen,) naar schatting kostenoptimaal zou zijn om 4 (!) maal zoveel zonnepanelen neer te leggen als nodig zou zijn op de meest zonnige dagen. Dit betekent dat we dan eigenlijk het grootste deel van het jaar beschikken over een overschot aan (bijna gratis) energie.cc ↩︎