Wat als er straks echte seksbots komen?

Anno 2017 vinden wij vele vormen van seksualiteit normaal of ieder geval acceptabel. Zeker in de meeste westerse landen. Zelfs bij het Kruitvat en de Etos kun je tegenwoordig vibrators en andere seksspeeltjes kopen. Bedrijven met suggestieve namen als Android Love Dolls, True Companion en The Sex Bot verkopen nu al bijna levensechte seksrobots. Wat als die steeds echter gaan worden?

ideale partner?

Wat als straks een prachtige seksbot, voorzien van geavanceerde kunstmatige intelligentie, en de ideale gesprekspartner blijkt te zijn en er ook nog eens voor kan zorgen dat u altijd op een heerlijke manier uw hoogtepunt bereikt? Wat wordt dan uw houding tegenover een partner van vlees en bloed, die niet zo goed is in bed, niet vijf keer achter elkaar klaar kan komen of zelfs af en toe last heeft van ‘hoofdpijn’?

houden van?

Nu zien we een robot nog alleen maar als een werktuig, maar straks wordt het misschien ook een metgezel waar we ons aan kunnen hechten. Wat als we in de toekomst zulke robots gaan bouwen die helemaal geprogrammeerd zijn om zich aan u te gaan hechten?  Met alle emotionele responses die daarbij horen? Oogopslag, stemgebruik, gelaatsuitdrukking, etc. Zou u daar dan echt van kunnen gaan houden? Kan dat ‘houden’ van een object?

wat is liefde?

Mijn eerste reactie zou zijn dat robots geen gevoel, geen liefde, of tederheid, geen emotionele band kunnen ervaren. Dat ze daarom hooguit de schijn van een relatie kunnen aanbieden. Maar wat zegt dat? Mensen blijken heel goed in staat zijn om zich emotioneel te hechten aan levenloze machines. En omgekeerd; hoe diepgaand is een mens-mens relatie in een ‘one-night-stand’

geven en ontvangen

Een kenmerk van een goede relatie is mijns inziens het wederzijds kunnen geven en ontvangen. Nou schijnen juist bij seks velen van ons daar problemen mee te hebben. Daar blijkt het vaak meer nemen en toestaan te zijn. De komst van levensechte seksrobots zou dat wel heel erg op scherp kunnen stellen.

seks in een relatie

Als mensen straks al hun lusten kunnen botvieren op hun True Companion, zelfs de meest duistere, is ‘the real thing’, dan niet altijd teleurstellend?  Wat betekent dat dan voor relaties? Seks is in een relatie toch (naast goede gesprekken) een belangrijke bindende factor? En wat betekent dit voor het huwelijk? Als iemand seks heeft met haar Sex Doll, is haar relatie dan nog wel monogaam? Of als ze alleen maar een heel ‘goed gesprek’ heeft met haar Doll? Is dit dan een nieuwe manier van ouderwets overspel?

verlangens

Natuurlijk zullen seksrobots in eerste instantie worden verkocht voor andere doelen. Natuurlijk kunnen ze dienen als gezelschapsdame of -heer voor eenzame alleenstaanden.Maar wellicht zullen ze ook gaan werken in bordelen. Daar kunnen ze het vervelende, soms gevaarlijke en meestal toch ook niet erg prettige werk van prostituees overnemen.  Misschien kunnen ze ook dienen als sekstherapeuten in sekstherapieën. Om mensen te leren om op een normale manier om te gaan met seksualiteit en verlangens. Of, ook voorstelbaar, zijn er straks ook mensen die hun verkrachtings-fantasieën of pedofiele neigingen mogen gaan botvieren op seksrobots. Zo zouden zulke seksrobots kunnen helpen om seksuele misdrijven te voorkomen. Of zou het legaal “misbruiken” van een robot juist grensoverschrijdend gedrag aanmoedigen?

intimiteit

Maar moeten we dat allemaal wel willen? Ik kan me heel goed voorstellen dat seksuele intimiteit met robots zal gaan leiden tot nog meer sociaal isolement. Als we ons niet meer hoeven te binden aan zo’n ingewikkeld ander mens? Niet meer voor de seks en ook niet voor het goede gesprek na afloop daarvan? Als we het normaal gaan vinden om de liefde te bedrijven met een voorwerp, zal dat dan het degraderen van de ander tot lustobject nog verder versterken?

hoog tijd

Moeilijke vragen allemaal. Hoog tijd om daar met elkaar over in gesprek te gaan. 

Peter van der Wel © 2017

PS: Vond u deze blog nuttig of interessant? Deel hem dan met uw  Linkedin  relaties, Twitter volgers, of mail hem door naar uw beste klanten, collega’s of vrienden. Naar iedereen die u volgens u de geweldige kansen moet benutten die de toekomst ons biedt.

PPS: Meer blogs? Maandelijks stuur ik een blog zoals deze rond. Geef u  hier op voor gratis toezending