..
..
–
–
My experiences with ChatGPT
Yes, of course I too have been playing with ChatGPT, the new chatbot. And of course I have also followed the reactions to this chatbot with great interest. As expected,…
mijn ervaringen met ChatGPT
Ja, natuurlijk heb ook ik, zitten spelen met ChatGPT, de nieuwe chatbot. En natuurlijk heb ik ook met interesse de reacties op deze chatbot gevolgd. Zoals te verwachten, liepen die…
bescherm 50% van de aarde
Normaal ben ik niet zo van klick-activism maar dit keer. Sluit je aan bij dit initiatief om 50% van onze planeet tot beschermd gebied te maken. Onderteken (net als 3,5…
De Goede Toekomst
Zoals u wellicht weet ben ik een ras optimist. Mijn nieuwste lezing heet dan ook ‘De Goede Toekomst’. Maar die Goede Toekomst komt er niet vanzelf. Daar moeten we wel…
2022 – 2023
De presentatie De Goede Toekomst is de ideale lezing als positieve afsluiting van het jaar 2022 of als inspirerende start van het jaar 2023. Met deze lezing biedt u uw…
3 scenario’s voor de wereld van 2040
Niemand kan in de toekomst kijken. Toch valt er veel meer te zeggen over de toekomst dan we soms denken. Veel zaken veranderen namelijk niet. Natuurwetten veranderen niet, net als…
Update Oekraïne
In mijn vorige blog had ik het over het belang van vroegsignaleren. Hoe toekomstonderzoekers van over de hele wereld al waarschuwden voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne. Maar ook…
Oorlog in Oekraïne
Al eerder schreven we over het belang en het nut van toekomstverkennen. Over hoe de futurologie ons kan helpen om onverwachte of zelfs onvoorstelbare gebeurtenissen vroegtijdig te zien aankomen. Bijvoorbeeld…
nu ook beschikbaar: 1-op-1 consult
Ik ben beschikbaar voor een-op-een consulten, online of in levende lijve. Dit kan gaan over een schrijfproject, zakelijk project, vragen over de toekomst, of iets anders. Ik ben geen psychotherapeut…
kosten van privacy
Wat hebben de OV-chipkaart, Google Earth en bewakingscamera’s met elkaar te maken? Ogenschijnlijk niet veel. Maar dit zijn drie voorbeelden die ons duidelijk maken dat we allang niet meer ‘op…
Een berichtje uit 2050: waarom we geen koeien meer nodig hebben
Laat ik beginnen met op te merken dat ik niets tegen boeren heb. Integendeel eigenlijk. Ik heb wel iets tegen het systeem waarin zij (maar ook wij) gevangen zitten. Laat…
Een berichtje uit 2050: hoe de energietransitie ons allemaal rijk maakte
In de jaren ‘20 werd de wereld wakker geschud door de gevolgen van de klimaat veranderingen. Opeens gingen overal de alarmbellen af. Op sommigen plaatsen stegen de temperaturen zomers tot…
de positieve kanten van ruimtetoerisme
Nu de eerste ‘burgers’ hun rondjes rond de aarde hebben gedraaid, is er veel kritiek op deze ‘rijkelui’s tripjes”. Ik begrijp die kritiek wel, maar toch….. Natuurlijk vind ook ik…
cursus futurologie
Je hoort vaak dat de wereld steeds sneller verandert. Maar dat is maar ten dele waar. Alleen wie onvoldoende vooruit kijkt, wordt overvallen door de gebeurtenissen die op ons afkomen.…
Work-buy-consume-die
Op de arbeidsmarkt concurreren we niet alleen met andere mensen, maar ook met steeds slimmere machines. En die machines worden niet alleen steeds slimmer, maar ook nog eens steeds sneller…
een digitale euro?
De laatste tijd staan nieuwe digitale betaalmiddelen volop in de belangstelling. Dat zal vast te maken hebben met de sterk wisselende koersen van cryptomunten zoals de bitcoin, maar er zijn…
privacy en wantrouwen
De recente discussies over de corona-app en een corona paspoort zijn een voortzetting van een al veel langer lopende discussie. Al vele jaren klagen privacy beschermers over de inbreuken op…
futurologen en instituties
De toeslagenaffaire leidde tot de val van het kabinet Rutte III. Maar was daarmee ook het probleem opgelost? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, deze affaire was de zoveelste uit een…
Lief achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter, achter-kleinkind.
Als het goed is, zul je deze brief lezen in het jaar 2221. Dat is over 200 jaar. Ik weet niet hoe de wereld er dan uit zal zien, maar…
Een berichtje uit het jaar 2050, of hoe wij de zoönose de baas werden
Terugkijken is altijd makkelijk. Toch blijft het moeilijk te begrijpen dat wij zolang de ogen bleven sluiten voor de gevaren van zoönose. Eerdere waarschuwingen zoals aids, SARS, Varkenspest, Gekke Koeienziekte…
Zelfdenkende wapens
We kennen allemaal drones en we kennen kunstmatige intelligentie. Veronderstel nu eens dat die twee samen gaan komen in de vorm van denkende wapens. Lethal autonomous weapon systems (LAWS). Nou…
politiek heeft toekomstvisie nodig
De meesten van ons zijn het erover eens dat wij nu voor complexe vraagstukken staan die groter zijn dan wij als mensheid ooit – of in ieder geval generaties lang…
de digitale dorpspomp (2010)
Nog niet zo heel lang geleden was de dorpspomp de plek waar de laatste nieuwtjes en roddels werden uitgewisseld. En nog steeds zijn verjaardagsfeestjes, partijtjes en de koffieautomaat belangrijke informatiebronnen.…
PIM: uw Persoonlijke Informatie Manager (2004)
Deze folder voor een denkbeeldige privacy dienst publiceerde ik in 2004 als waarschuwing. Wat als online-privacy een verhandelbaar artikel zou worden? Alleen weggelegd voor de rijkeren onder ons? Want juridische…
de verzwegen kosten van privacy (2004)
De boodschap in dit artikel is niet populair maar wel belangrijk. Wij menen dat de privacy-discussie te eenzijdig is geworden. We leven nu in een wereld waarin één individu in…
Big Brother helpt ons (2003)
In 1948 schreef George Orwell de meeslepende toekomstroman: 1984. In dat jaar zou de overheid alle burgers 24 uur per dag via tv-camera’s en af- luisterapparatuur in de gaten kunnen…
de technieken van Big Brother (2003)
In eerdere blogs hebben we het gehad over de niet-gevoerde privacydiscussie en over hoe Big Brother ons helpt. Iedere Nederlander is intussen al lang in duizenden gegevensbestanden opgenomen. In deze blog wil…
emotiecratie? (2008)
Ik zie in de informatiemaatschappij zeven trends die de berichtgeving in de media veranderen. Om op een verstandige manier met de media om te gaan, is het nodig deze trends…
Anonimiteit op Internet? (2003)
Lang, heel lang geleden werd internet gezien als een groot anarchistisch, wild west netwerk, waarop iedereen in de grootst mogelijke anonimiteit kon rondstruinen. Je kon er elke gewenste pseudo-identiteit aannemen…
Hoog tijd voor een ander privacydebat
Dit artikel dateert uit 2001 maar is nog verbazingwekkend actueel) Minister Van Boxtel experimenteert al enige tijd met het elektronische paspoort, uitgerust met een chip met biometrische gegevens. Zo’n paspoort…
Van Bruto Nationaal Product naar Netto Mondiaal Geluk
Anders dan veel mensen verwacht ik dat onze kinderen het beter zullen krijgen dan wij het nu hebben. Trouwens ook wij zullen het in de toekomst veel beter krijgen dan…
De drie trends die er echt toe doen
Zo rond de jaarwisseling worden we weer doodgegooid met voorspellingen voor de komende jaren. En nu met de Covid-pandemie lijkt het nog wel weer erger dan andere jaren. Natuurlijk willen…
Waarom de toekomst beter zal zijn dan we nu denken
Voor de meesten van ons was 2020 een slecht jaar. Maar er zaten ook goede kanten aan. Bijvoorbeeld dat we leerden wat echt belangrijk is in het leven. De mensen…
een berichtje uit het jaar 2050, of hoe de overheid het internet de baas werd
Ik wil met u eens terugkijken op het begin van deze eeuw. U weet allemaal nog dat Europa in die tijd leek af te stevenen op een sociale en economische…
30 wildcards
In één van mijn vorige blogs schreef ik, dat ik al jaren geleden voorspelde dat er een wereldwijde pandemie zat aan te komen. Dat heb ik geweten. Alsof ik de…
leer denken in systemen
Voor futurologen zijn het interessante en leerzame tijden. Mensen vragen mij bijvoorbeeld: “waar blijven jullie nu met je voorspellingen?” Ik heb dan een wellicht verrassend antwoord. “Al vanaf 2012 waarschuw…
De gevolgen van COVID 19 voor onze mobiliteit
Eerst de voorspellingen. We gaan ons minder verplaatsen. We gaan ons duurzamer verplaatsen. Onze spullen zullen we van minder ver gaan halen. Misschien vindt u dat nu voor de hand…
Hoe ver vooruit kun je nog betrouwbare voorspellingen doen?
Dat hangt er natuurlijk vanaf waarover je voorspellingen wilt doen en hoe betrouwbaar je die wilt hebben. De baan van de hemellichamen is doorgaans zeer betrouwbaar te voorspellen, de beurskoersen…
2020: een positief keerpunt?
Kun je op basis van patronen uit het verleden de toekomst voorspellen? Zo ja dan zou 2020 wel eens een positief keerpunt kunnen worden in meerdere opzichten. Sociaal, technologisch, economisch…
Het verschil tussen een trendwatcher en een futuroloog
Soms kondigt men mij niet aan als futuroloog maar als trendwatcher. Logisch misschien, want veel mensen gooien deze twee beroepen op een hoop. Ondanks de fundamentele verschillen. Want het extrapoleren…
Tijd voor een nieuw verhaal over onze toekomst
Wij staan als mensheid op dit moment voor misschien wel de grootste en meest ingrijpende uitdaging ooit. Door een combinatie van dreigende crises staan wij nu voor uitdagingen op sociaal,…
luchtolie
Heel soms kom je als futuroloog iets tegen waarvan je denkt; “dit gaat de hele wereldgeschiedenis veranderen”. Dit is zoiets. Je kent vast wel de discussies over het afvangen en…
de wereld is een dorp geworden, maar waar is de dorpsraad?
Tijdens en na afloop van mijn lezingen merk ik vaak dat veel mensen bang zijn voor wat de toekomst ons mogelijk zal brengen. Ook ik kan niet in de toekomst…
Welkom in het jaar 2100
Probeer je eens een toekomstige wereld voor te stellen waarin bijna niemand meer hoeft te werken. Alles kan worden geproduceerd door robots. Zelfs die robots worden weer gemaakt door andere…
We produceren thuis steeds meer
Een van de belangrijkste begrippen in de economie – maar ook daarbuiten – is het Nationaal Product. Heel veel wordt afgemeten aan de hoogte van het Nationaal Product. Welvaart, werkgelegenheid,…
ganzen en onderwijs (2003)
Ganzen en de toekomst van het onderwijs. In Frankrijk mest men ganzen vet. Dat gaat bepaald niet zachtzinnig. De boer duwt een trechter door de strot van de gans en…
De school van morgen (uit 2003)
Na vele jaren van bezuinigen heeft de politiek eindelijk het achterstallig onderhoud in het onderwijs ontdekt. Krakkemikkige klaslokalen, verouderde computers, leerlingen die de school vooral zien als vervelend tijdsverlies, leraren…
vervelende verrassingen voorkomen
Wilt u slachtoffer worden van de omstandigheden of toch liever de baas blijven over uw eigen toekomst? Dat is een keuze. Het leven zit vol verrassingen. Aangename, maar helaas soms…
Marx goes digital (2020)
“Het is eenvoudiger om je het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme”. Deze uitspraak las ik vorig jaar voor het eerst, maar de…