Update Oekraïne

In mijn vorige blog had ik het over het belang van vroegsignaleren. Hoe toekomstonderzoekers van over de hele wereld al waarschuwden voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne. Maar ook nu die vreselijke oorlog aan de gang is, blijft vroegsignaleren van belang. Namelijk om in kaart te brengen hoe deze oorlog zou kunnen eindigen. Hieronder vindt u een kort overzicht van enkele van deze toekomstverkenningen.

War in Ukraine: Economic effects

In mijn vorige blog verwees ik al naar collega Josh Calder. Nu publiceerde hij op Linkedin (zie de link hierboven) een geupdate versie van zijn overzicht van te verwachten secundaire effecten van de oorlog in Oekraïne, met als bonus een uitgebreid bronnenoverzicht.

Ukraine/Russia crisis: sunflower-led global paradigm change

Dit is een interessante toekomstverkenning van het bedrijf ‘Shaping Tomorrow’. Interessant omdat zij hun verkenning continu bijstellen met behulp van kunstmatige intelligentie. Continu schuimt ‘Athena’ (hun AI) het internet op zoek af naar nieuwe informatie over de oorlog in de Oekraïne. Interessant ook omdat zij hun verkenning tot 2025 een betrouwbaarheidsniveau van 95% geven en de verkenning doorloopt tot 2070.

Zij schetsen in hun verkenning 4 scenario’s:
– Nieuw Normaal “Een gespleten wereld.” Rusland een (bijna) wereldwijde paria wanneer handel, investeringen en reizen met Rusland worden geminimaliseerd.
– Groei: “Veiligheid boven alles” De innovatie op veiligheidsgebied versnelt, inclusief militarisering van de ruimte.
– Transformatie: “Geopolitiek darwinisme.” Rusland verslagen; De NAVO offensiever; activa van oligarchen verkocht om Oekraïne weer op te bouwen. –
– Ineenstorting: “De hel in een mandje.” Wereldwijde voedselcrisis; cyberaanvallen op vitale systemen; meer voormalige Sovjet-landen binnengevallen.

4 simple alternative futures

Deze 4 scenario’s zijn afkomstig van Sohail Inayatullah en Ivana Milojevic. Zij publiceerden deze op Facebook en Linkedin. (Zie de link hiervoor). De titels van deze scenario’s spreken voor zich.
– Wereldoorlog III, “Alles wordt heet”
– Het nieuwe Marshallplan, “Rusland komt binnen uit de kou”
– Conflict beperkt tot Oekraïne, “Lang en langzaam verval”
– Conflicttransformatie, “Gaia heeft wetten nodig.”

(C) Peter van der Wel 2022: (met dank aan Foresight Signals van AAI Foresight)