mijn digitale assistente en ik

Over enkele jaren zal ik waarschijnlijk een Intelligente Digitale Assistent (IDA) hebben. Mijn IDA kan mij dan op allerlei gebieden ondersteunen bij het maken van keuzes.

keuzes

Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, een auto, of een vakantiereis. Mijn IDA kan dan niet alleen allerlei informatie voor mij opzoeken, maar mij ook behoeden voor het maken van verkeerde keuzes. Daarvoor moet mijn IDA dan wel goed weten wat mijn wensen en voorkeuren zijn. Als mijn IDA dan over voldoende informatie beschikt, neemt zij, (of hij?, het?) wellicht zelfs betere beslissingen dan ik zelf.  En waarom zou mijn IDA zich dan beperken tot consumptieve keuzes? Misschien kan zij mij dan ook helpen bij keuzes op gebieden als verhuizen, opleidingen, het opvoeden van mijn (klein)kinderen of het kiezen van een levenspartner.

hyperefficient

Stel nu dat alles in mijn leven kan worden getrackt, gemonitord en gemeten en dat alles daardoor hyperefficiënt wordt. Wat zal er dan gebeuren met twijfel? Met verrassing? Met onzekerheid, met emoties, met getreuzel? Is er dan nog wel ruimte voor dit soort menselijke eigenschappen?

wie is “in charge”?

Wat als ik voortaan, ondersteund door mijn IDA. ga communiceren met mijn leveranciers, mijn vrienden, mijn familie, die dan ook worden ondersteund door hun IDA’s? Wordt onze communicatie dan hyperefficiënt? Is er dan nog ruimte voor menselijke zwakheden? Wie is dan ‘in charge’? Ben ik dan zelf een verlengstuk geworden van mijn IDA?  

emotioneel afhankelijk

Word ik dan afhankelijk van mijn IDA? Als mijn IDA voorkomt dat er communicatieve misverstanden ontstaan? Dat ik ruzie krijg met mijn medemensen? Dat ik beslissingen neem waar ik later spijt van krijg. Word ik dan voor mijn levensgeluk afhankelijk van mijn IDA? Word ik ook emotioneel afhankelijk?

vrijheid

En wie bepaalt dan of ik wel of niet gebruik maak van mijn IDA? Als iedereen in mijn omgeving zo’n IDA gebruikt? Kan ik dan nog wel zonder?

Facebook?

En wie bepaalt hoe mijn  IDA werkt? Hoe ze tot bepaalde keuzes komt? Facebook? Google? Ik zelf? De overheid? ‘Wint’ dan degene met de beste IDA?  Degene die het geld heeft om die ‘beste’ IDA te kopen?

toekomstige samenleving

Vragen en nog meer vragen. Maar wel heel terechte vragen, waarbij de uiteindelijke antwoorden heel bepalend zullen zijn voor de manier waarop wij in de toekomst met elkaar zullen samenleven! Voor de manier waarop wij de toekomstige maatschappij zullen vormgeven.

bijsturen

Vragen waarop we daarom nu al antwoorden zullen moeten formuleren. Omdat we nu nog in een fase zitten waarin we kunnen bijsturen. Omdat we nu nog tijd hebben om te komen tot sociale afspraken, technische keuzes, juridische regelingen, technische ontwerpen en desnoods wetgeving die tot wenselijke antwoorden op deze vragen kunnen leiden.

wie bepaalt?

Want we moeten voorkomen dat deze technieken gewoon ‘over ons heen komen’. Dat durfinvesteerders, technologiebedrijven, marketeers en programmeurs, militairen en politici bepalen hoe onze IDA’s straks voor ons gaan werken. Hoe onze toekomstige samenleving er straks uit zal gaan zien.

Peter van der Wel © 12017

PS: Interessant? Stuur deze blog dan ook door naar een collega of een vriend! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd?  Abonneer u  hier gratis

PPS: Wilt u maandelijks als eerste mijn nieuwste blog ontvangen? Geef u  hier  op voor gratis toezending