De werkwijze van de supervoorspellers

De werkwijze van de supervoorspellers is niet zo heel ingewikkeld, maar vraagt wel discipline en een behoorlijke tijdsinvestering. Kort samengevat komt deze hier op neer.:

  1. Knip het probleem op in kleine stukjes. Een vraag als ‘hoeveel mensen zullen in Nederland overlijden aan covid-19?’ knip je op in deelvragen. Hoeveel procent van de besmette personen overlijdt? Zijn er verschillen per leeftijdscategorie? Per beroepsgroep? ‘Wat is de leeftijdsopbouw van Nederland?’ Tetlock geeft het voorbeeld van de vraag; hoeveel pianostemmers zijn er in New York? Dat knip je op in vragen als: hoeveel inwoners heeft New York. Hoeveel procent van deze mensen heeft een piano? Hoe vaak per jaar laat je een piano gemiddeld stemmen? Hoeveel tijd kost het om een piano te stemmen? Hoeveel piano’s kun je in 1 dag stemmen? etc.
  2. Bekijk het probleem eerst van buitenaf. Kijk eerst naar vergelijkbare voorbeelden. Hoeveel mensen overlijden jaarlijks aan andere vergelijkbare ziektes? Aan griep? Aan andere corona virussen? Negeer de details over deze ziekte en kijk breder.
  3. Zoek een goede balans tussen de kijk van buitenaf en wat je weet van dit probleem. Vul de kijk van buitenaf aan met informatie over deze specifieke situatie. Stel je wilt voorspellen hoe groot de kans is dat Mark Rutte in 2022 nog premier is? Dan kijk je eerst naar historische data. Hoe lang is de gemiddelde regeer periode van premiers in Nederland? Hoe vaak komt een premier terug in een nieuw kabinet? Wat zijn de kansen om herkozen te worden na een succesvol behandelde crisis? (dit zijn overigens historisch gezien klein) etc. Vervolgens kijk je naar de huidige situatie in Nederland. Supervoorspellers hebben een goed gevoel voor hoe ze informatie moeten meewegen.
  4. Stel je mening regelmatig bij (maar ook weer niet te veel) Het kenmerk van de supervoorspeller is het niet vastzitten en vasthouden aan eenmaal ingenomen standpunten. ‘Het bijwerken van je overtuigingen is voor goed voorspellen wat poetsen en flossen zijn voor goede gebitshygiëne’, stelt Tetlock. Verander dus niet van mening met ieder nieuw nieuwsbericht, bijvoorbeeld over een vaccin, maar blijf ook niet te star in je ideeën.
  5. Zoek zo veel mogelijk perspectieven. En dit is misschien nog wel de belangrijkste eigenschap. Verzamel zo veel informatie als je kunt, schroom niet om je voorspelling te veranderen en blijf vooral steeds op zoek naar tegenargumenten voor je redeneringen. Blijf altijd twijfelen.
  6. Vorm een team. Net al bij weersverwachtingen blijkt ‘de pluim’ een betere voorspeller dan 1 afzonderlijk computermodel. Tetlock ontdekte dat samenwerking in een team (liefst met mensen met een verschillende achtergrond) de kwaliteit van de voorspellingen nog verder verbeterde. Zijn teams kwamen tot een successcore van boven de 95%. De deskundigen kwamen maar zelden boven de 50%

Dit alles kost je natuurlijk tijd en vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Maar dan heb je ook wat. Je zou dan bijvoorbeeld mee kunnen gaan doen aan de bookmakers weddenschappen in het VK. Misschien wordt je dan wel heel erg rijk.

terug naar H4