Al zo’n 15 jaar vertel ik in mijn presentaties dat we ergens in de jaren ’30 onze elektriciteitsbehoefte voor de volle 100% kunnen dekken met de combinatie zon, wind en batterijen. Ik vertel dan hoe economische en technologische wetmatigheden de prijs van deze drie sleuteltechnologieën al bijna 50 jaar exponentieel doet dalen. Alleen dus al om financiële redenen zouden we gek zijn als we daar geen gebruik van zouden maken.
En ondanks de – overigens net zo voorspelbare – scepsis van de mainstream analisten en de gevestigde belangen volgt de prijsontwikkeling elk jaar weer het door mij voorspelde ontwikkelingspad. Nu de vier formerende partijen weer over kernenergie beginnen (ik schreef eerder al waarom kernenergie, duur, dom en te laat is) kwam ik een recent onderzoeksrapport tegen van het Engelse onderzoeksbureau RethinkX. Zij beschrijven daarin hoe de combinatie van zon, wind en batterijen, nu al, op steeds meer plaatsen op aarde, gedurende een steeds groter deel van het jaar, 100% van de elektriciteitsbehoefte dekt.
Bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Californië. Daar kwamen zonneprojecten vorig jaar tot een nieuw record van 17.170 MW, genoeg om gedurende grote delen van het jaar heel Californië een deel van de dag van stroom te voorzien. Ook ’s avonds bleef het aandeel zonne-energie met 86,4% van de elektriciteitsvraag. spectaculair hoog. Californië heeft dan ook al 6.600 MW aan batterijopslag gebouwd. Dat is een groei met 1020% in 3 jaar tijd.
Of neem de Indiase megastad Mumbai. Ook deze stad werd in 2023 enige uren geheel van duurzame elektriciteit voorzien via zon, wind en batterijen.
Hetzelfde gebeurde met een micronetwerk van zonnecellen en batterijen, in de Aboriginal gemeenschap van Titjikala in het Noordelijk Territorium in Australië. In september 2023 leverde dit gemiddeld 83% duurzame energie, en vaak zelfs 100%. Op een veel grotere schaal gebeurde dat ook in de staat Zuid-Australië. In 2023 werd heel Zuid-Australië gedurende 282 dagen van het jaar, gedurende een deel van de dag door alleen zon en wind van stroom voorzien. Het Zuid-Australische bedrijf Electranet verwacht dan ook binnen vier jaar 100% ‘netto’ duurzaam te zijn. Nu al heeft Zuid-Australië de meeste zon, wind en batterijen van de hele wereld in zijn netwerk: meer dan 71,5%.
Dan Nederland. Ook in ons land wordt op zonnige dagen vaak veel meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt, vooral als ook de wind flink waait. Dit overschot aan elektriciteit leidt regelmatig tot negatieve elektriciteitsprijzen, waarbij gebruikers geld toekrijgen als zij bereid zijn elektriciteit af te nemen. Dit komt doordat wij naast zon en wind ook zogenoemde ‘must-run’ energiecentrales hebben. Deze conventionele centrales moeten blijven draaien ongeacht de elektriciteitsprijs. De eigenaren van deze centrales krijgen dan een vergoeding betaalt, die dit ‘verlies’ compenseert. Op een zonnige dag kan het nationale elektriciteitsoverschot in Nederland oplopen tot wel 12 gigawatt (GW). Dat is nog een reden waarom kernenergie zo’n slecht idee is.
Maar uiteraard is dit allemaal nog maar het begin. In de Verenigde Staten blijft zon en windenergie ook in 2024 exponentieel verder groeien. De batterijcapaciteit zal daar naar verwachting in 2024 verdubbelen, met de staat Texas als koploper. In China is de groei nog spectaculairder. Zon en wind zullen daar tegen het einde van 2024 naar verwachting 40% van de totale energieopwekkingscapaciteit uitmaken.
Zon, wind en batterijen groeien wereldwijd dus nog steeds exponentieel en dit vertoont voorlopig nog geen tekenen van afzwakking. RethinkX verwacht daarom dat de koplopers in zonnige streken al voor 2030 voor 100% duurzaam zullen zijn. In de dichtstbevolkte streken van de Aarde, met minder zonne-uren, zal dat tijdstip naar verwachting later liggen, maar toch kunnen we volgens RethinkX ook daar voor 2040 nul uitstoot verwachten.
Kortom; de toekomst van onze energievoorziening is hernieuwbaar, betaalbaar en nu al binnen handbereik.
Peter van der Wel (12024)
Deze blog is een update van een hoofdstukje uit mijn boek: De Goede Toekomst.
PS: Stuur deze blog vooral door naar collega’s en vrienden! Kreeg u ’m zelf doorgestuurd? Abonneer u hier gratis
PPS: Reacties zijn welkom. U kunt ze mailen naar mijn mailadres.